Olofsfors Garn & Tyg

OS-virka i Easy, Smart, Fritidsgarn, Carolina…

OS-virka i Easy, Smart, Fritidsgarn, Carolina…

Häftig rusch efter gula och blå garner!De senaste dagarna har en ny sport sett dagens ljus – OS-virkning! Undrar vad rekordtiden är för att virka en OS-mössa? I alla fall så har jag haft återbesök av flera kunder idag som behövde garn till fler mössor. (Det garn de inhandlat dagen före blev till huvudbonader samma kväll!) Om du mot förmodan skulle ha missat alla artiklar om OS-mössan, klicka på länken till Järbo Garns mönster här till höger, så ser du hur den ser ut. Frågan som stötts och blötts de senaste dagarna är “vilket garn kan man använda till OS-mössan?”. Svar: De flesta. Virkar man i Eskimå (Drops), Molly (Järbo), Easy (Sandnes Garn) eller Fritidsgarn (Sandnes Garn), så räcker det med en tråd i virkningen. Om dessa garner skulle vara slut i gult och blått i hela kungariket Sverige, misströsta icke! Då kan man som alternativ använda två trådar av ett tunnare garn, t.ex. Lady/Fuga (Järbo), Carolina (Marks & Kattens) eller Smart (Sandnes Garn). Virknålar som används är 7, 8 eller 9 beroende på handlag. Jag har f.n slut på dessa storlekar…Tips – fråga runt bland virkande grannar om de har en nål att låna ut! (Får hem fler, men det kan ta ett tag).

Modo-färger
Varför inte virka fler mössor i andra färger? Stötta ditt favoritlag med rätt färger på huvudbonaden, eller, virka en mössa i dina favoritfärger (som kanske inte är blått och gult). Jag har en hel del färger kvar av Easy och Fritidsgarn, de lite tjockare ullgarnerna. Väljer man Smart (superwash ull) så finns alla färger du kan önska (utom gult…). I mjuka akrylkvalitén Carolina finns även gult kvar!

Linne i Florens (Marks & Kattens)
Här är ett vackert linne i Marks & Kattens nya kvalitet Florens, 75% bomull, 25% polyamid. Garnet har en lätt glittrig effekt vilket är vad som gäller i vår har jag fått höra. Åtminstone är “glitter och blänk” stort nere på kontinenten. Självklart hakar vi på här hemma också. Paris, Milano, Nordmaling, vi hänger med i modet!

Kofta/tunika i Fame Trend
I förra inlägget skrev jag om det omtyckta färgskiftande garnet Fame Trend – så här ser beskrivningen på koftan och tröjan ut. Nu har jag åter beskrivning, och många garnfärger, i lager.

Spetsstickade sockar i Svarta Fårets Raggsocksgarn
Visst är den fin denna nya sockbeskrivning från Svarta Fåret? I skönt och slitstarkt raggsocksgarn kan man sticka dessa vackra strumpor.

Fin pojktröja i Sisu från Sandnes Garn
Ofta får jag höra “det finns så mycket att välja på till flickor men så få modeller till pojkar”. Så kanske det är, men nu finns ett nytt “Sisu barn”-häfte från Sandnes Garn, med flera fina pojktröjor, det är bara att välja!

Stickad kappa i gammaldags modellOmslagsbilden på senaste “Sisu barn”-häftet visar en liten tös i en stickad (2 trådar Sisu, vårgrön+ grå) kappa av klassisk modell. En liten vårkappa att åka till staden i?

Cover Pro 1000 CPX
Under veckan har jag provsytt täcksömsmaskinen Cover PRO 1000 CPX från Janome. Den främsta egenskapen hos denna maskin är att den syr proffsiga uppläggningar av tröj- och ärmavslut. Alla som syr kläder i mjuka, stretchiga tyger vet att det inte är helt lätt att få till snygga kanter. Med Cover Pro:n går detta som en dans, och fort dessutom! Bilden ovan visar hur trippelnålsömmen ser ut från framsidan och baksidan. På baksidan ligger täcksömmen över uppvikningskanten. Sömmen har stretch! Man kan också sy med bara två nålar (tvillingsöm), eller med enkelnål (kedjesöm).
Ett tillbehör som kan vara bra att ha är bandkantaren som används till att sy fast bandkanten i hals- och ärmringningar. Men, även utan “bandkantaren” kan man göra mycket snygga halsringningar på t.ex. en t-shirt. Cover Pro 1000 CPX är ett komplement till din symaskin. Om du vill utföra syjobben lika proffsigt som syatljéerna, då är det en fördel om du i ditt syrum har en symaskin, en overlock och en täcksömsmaskin (Cover Pro). Kom förbi så kan jag berätta mer om alla fantastiska symaskiner och overlocker i Janome-programmet!

Vårtecken?
Minsann om inte snön försöker hasa ned från taket! Antingen är det ett vårtecken eller så är taket dåligt isolerat inifrån. I alla fall så kändes det ljust och trevligt att komma till bruket idag och det var bara minus 15 grader ute.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.