Olofsfors Garn & Tyg

Sy väst i folklorestil på Janome MC 11000 Reserapport del 2

Sy väst i folklorestil på Janome MC 11000 Reserapport del 2

Magiska trådar från WonderFil
Hur lockande kan inte tråd vara? Trådrullarna från WonderFil var läckra som karameller där de stod uppradade i sitt ställ. Tänk att få sy en fin stickning på ett plagg eller kanske kvilta en bordstablett med någon av dessa trådar…Jag har chansen att testa WonderFil – vi fick en liten “smakprovslåda” på Janomeseminariet, så kanhända kommer jag att ta hem lite ur WonderFil sortimenentet sedan.

Duka fint med maskinkviltade bordslöpare
I kurssalen där vi skulle få prova att sy på Janome Memory Craft 11000 stod detta eleganta bord dukat med bordslöpare i olika färger. Vid närmare beskådan kunde man se mönster i vackra stickningar på tygerna. Frågan är om de var sydda på MC 11000 eller kanske på den nya Sashikomaskinen? – En alldeles ny typ av symaskin från BabyLock, som nu introduceras på marknaden och som syr det s.k. “sashikostygnet”, ett traditionellt japanskt “förstygn”. (Mycket intressant maskin, lite hemslöjdsaktig blir sömmen)
Detaljstudie av stickning på bordslöpare
Kurs “sy väst i folklorestil på MC 11000”
Under lördagens förmiddagskurs syddes, eller rättare sagt, påbörjades, bolerovästen. Stilen kan sägas vara folklore- eller Odd Mollyinspirerad (svenskt exklusivt klädmärke). Först förberedde vi tyget genom att kvilta det med hjälp av broderiramen på MC 11000 (vilket föregicks av lite precisionsmätningar på tyget när vi skulle markera broderiramens placeringspunkter).

Här skall krysset varaJa, nu vet ni hur man mäter ut markeringskryssen, säger Marie. Nu är det bara att kvilta tyget så att vi sen kan sy broderiet som skall vara på bakstycket. No problems.
Eller…jo, några frågor blev det ändå lite eftersom…
Marie går runt i kurslokalen och hjälper oss att komma igång med kviltningen av tyget.

Med robotprecision broderar Janome MC 11000
Blommor och blad växer fram på tyget. Lägg märke till MC 11000:s stora kvadratiska ram (den största på marknaden), det fina arbetsljuset och det stora syutrymmet. Blommotivet fanns lagrat i ett USB-minne som snabbt överfördes till maskinen, sen var det bara att byta trådfärg alltefter skärmens indikeringar. Lätt som en plätt!
Här broderas det för fullt!Mellan trådbytena kunde man sitta och ta igen sig några minuter.

Flera mönstersömmar dekorerar kanterna på västenAvslutningsvis skulle västen sys ihop, fodras, dekoreras med mönstersömmar och kantas med snedremsa. Detta hann vi inte med på kursen, men har lovat Marie att vi skall klara av på egen hand hemma vid våra sybord. (Jag är faktiskt klar! Bild kommer på min väst här framöver.)

Ja, det blev mycket om MC 11000-kursen idag. Kan bara säga att om du är intresserad av broderi på symaskin så är detta symaskinen som uppfyller alla drömmar!
Har lite mer kvar att berätta om Janome Nordic Institute, det kommer snart!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.