Olofsfors Garn & Tyg

Sytider med Janome DC4030 och Janome Easy Jeans

Sytider med Janome DC4030 och Janome Easy Jeans

Snörök på nyårsafton!
God fortsättning på det nya året! Innan jag börjar snirkla in mig i dagens ämne, Janome symaskiner, tänkte jag prata lite väder. Snöröksväder. Har aldrig varit med om värre snörök längs E4:an (mellan Nordmaling och Skellefteå) än på nyårsafton. En vacker syn förvisso, med snötyngda granar längs vägkanten, som man fick njuta av rätt länge eftersom det inte gick att köra mycket fortare än 60 km/h. Roade mig med att försöka fånga snörökskänslan på bild (det var inte jag som körde).

Klart vinterväder i Olofsfors!
På Olofsfors bruk fick vi i alla fall se skymten av sol häromdagen, som en påminnelse om att ljusare tider är på väg. Vitt och fint och nyskottat är det just nu.

Easy JeansOlofsfors Garn & Tyg är återförsäljare av Janome symaskiner och overlocker. Janome är ett japanskt kvalitetsmärke, världens största symaskinsleverantör, med ett stort utbud av symaskiner, från enkla basmaskiner till mycket avancerade broderimaskiner. Samtliga symaskiner och overlocker har 5 års garanti. Jag har själv sytt på Janome sedan 1996 och har bara lovord att säga om dessa maskiner! Nu tänkte jag berätta lite om två modeller i “mellanklassen” som jag gillar mycket.

Modellen “Easy Jeans”, bilden ovan, är t.ex. en favorit bland båtägare och andra fritidsmänniskor som ibland behöver laga lite grövre saker, kanske en segelreva, en tältduk eller något liknande. Några båtägare har även sytt kapell med denna hushållsmaskin! (Se artikel från tidningen Praktiskt båtägande Som hörs av namnet så är den perfekt att lägga upp jeans med, tuffar på över tjocka sömmar. Självklart klarar den också att sy i fina festtyger!

Janome DC 4030
En annan modell som också är rolig att sy på är Janome DC 4030. Med ett enkelt knapptryck programmerar man in den söm man vill ha (Easy Jeans som nämndes tidigare är en mekanisk maskin där man istället vrider på rattar). Båda modellerna har Janomens patenterade matarsystem som gör att undertrådstrassel är ett minne blott! En helt fantastisk matning, man kan t.o.m börja sy utanför tyget, det åker strax in under pressarfoten utan problem!

Ingrid trär i tråden
Trä nålen är inget problem! Janome DC 4030 (och många andra modeller) har en fiffig nålpåträdare som drar tråden genom nålsögat kvickt och enkelt, se förstoring nedan.Träden läggs tvärs över nålen, sen “duttar” man den lilla vita spaken uppåt och vips har tråden åkt igenom nålsögat! En suverän uppfinning som sparar mycket tid!

Jag kommer att berätta mer om Janome symaskiner framöver i tiden. Skall nämligen åka på helgkurs i Oslo om två veckor och lära mig mer om Janome symaskiner och overlocker (inkl. märket “Baby Lock”).

Garnsituationen
Än finns det garn i hyllorna! Just nu kan det kännas rätt att sticka något värmande i ull eller alpacka. Om du varit observant kan du se att Ingrid, som pysslar med symaskinerna, har vackra stickade muddar på sig. Vilket garn? Jo, lyxiga kashmirgarnet från Marks & Kattens som finns i natur och svart. Ett nystan på 25g räcker till ett par virkade muddar. Kashmir blir extra varmt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.