Olofsfors Garn & Tyg

Vattentäta ylletröjor med vackra kanter

Vattentäta ylletröjor med vackra kanter

Stickkafé med efterlängtat besökTröja med mönsterstickad halskant
Igår, 15 april, fick vi äntligen vår nyfikenhet stillad. Mannen som stickar fantastiska egendesignade ylletröjor kom och besökte oss på stickkaféet, som hölls på Kafé Anno 1762 som brukligt. Vi hade hört talas om Tommy och hans vackra stickning, men ingen visste vem var (ovanligt i en så liten kommun som vår), ej heller hade vi sett någon av de beryktade tröjorna. Så, intresset var stort att träffa mästerstickaren Tommy G. Petterson, få se alstren och få information om garn och stickteknik. Ryktet om de speciella tröjorna stämde bra – de var verkligen något alldeles extra! Tänk att någon kunde ha tålamod att sticka mönster på detta vis, med så tunna stickor dessutom!Alla vill titta närmare på de stickade ylletröjorna

Tommy berättar om hur man gör en snygg isättning av ärmar
Tröjorna är stickade av utvald svensk ull som är obehandlad, förutom nödvändig tvätt. De är relativt hårt stickade och håller därför formen hur länge som helst. Vi fick veta att en tröja består av ungefär 80.000 maskor. (Puh, där blev vi matta vid tanken på att starta ett sådant stickprojekt!) En av tröjorna var stickad, mycket hårt, med 2 trådigt + 3-trådigt ullgarn i en speciell struktur så att den blev i princip helt vattentät. Tekniken hade Tommy lärt sig i Norge av en äldre dam med mycket kunskap på området.
Vattentät strukturstickad tröja, vikt drygt 2 kg
Varje tröja är unik, Tommy ritar upp det nya mönstret på rutpapper inför varje nytt projekt och stickar sedan med rundsticka. Vänder man tröjan ut och in så ser man att den är lika fin på avigsidan, inga klumpiga sömmar eller trådändar finns att skåda.
Finstämda färger och vackert mönster
Tack, Tommy för att du delat med dig av dina kunskaper till oss! Nu återstår att se, om någon efter denna inspirationsrika kväll drar igång med ett ylletröjprojekt på små stickor med mönster och struktur?

Lantlivsromantik på franskaFransk lantlivsromantik
Här på fönsterväggen i butiken har jag hittat en outnyttjad yta där jag kan exponera den franska “lantlivsstilen”. (Inte lätt att hitta nya ställen där jag kan visa upp varorna). Som jag nämnt i tidigare bloggar så har jag en hel del hemma av färdigsydda textilier i vitt och naturtoner, såsom handdukar, påsar, handdukar, dukar, kuddfodral, stolfodral, knytbandslängder, öljettlängder, gardinkappor och hissgardiner. Det senaste som inkommit är varorna i lite rustikare, fransk, lantlivsstil. Välkommen in, kanske hittar du nåt fint till hemmet eller stugan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.